fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image
19
april

De kleuter pur sang is mijn grote inspirator

Juf Anneke Broeders vierde op donderdag 14 april 2022 dat zij al veertig jaar voor de klas staat. Altijd als kleuterjuf; sinds de Wet op de Basisschool in 1985 van 'leerlingen in groep 1 en 2'. Juf Anneke heeft vele generaties zien komen en gaan en zag dikwijls de kinderen van haar kleuters terug als nieuwe leerlingen.
 
Wat maakt het onderwijs aan deze specifieke groep kinderen zo aantrekkelijk?
Anneke vertelt: "Ik word nog dagelijks geïnspireerd door deze kinderen! Ze willen ontdekken, ontwikkelen, spelen en leren. Door met de kinderen mee te bewegen en in te spelen op hun behoeften probeer ik een sfeer te creëren waarin kinderen zichzelf durven zijn en open staan om dingen uit te proberen. Zo kunnen ze ontdekken wie ze zijn, wat ze kunnen en leren ze zorg te dragen voor zichzelf en de ander. Daaraan te kunnen bijdragen is een feestje."
Hoe houd je dit al zo lang vol?
"Bij dit alles maak ik gebruik van mensen, die door hun kijk op de wereld, mij uitdagen om te blijven nadenken, relativeren en vernieuwen. Ik hou van het organiseren van allerlei bijzondere en spannende activiteiten in de klas, ik zoek daarin thematisch verbinding in lessen met alles en iedereen om mij/ons heen."
Waar heb je extra veel plezier in?
"Ik hou van mooie, creatieve dingen maken met de kinderen. Daarbij maak ik gebruik van allerlei technieken, ervaringen en ideeën van allerlei mensen om ons heen: van toen en nu, van ver weg en dichtbij, van groot(s) en klein. Ik houd ook enorm van zingen en muziek, maar helaas ben ik daar niet zo goed in. Gelukkig hebben wij op school de Muziekmees, waar ik zelf ook erg van geniet. Tot slot ben ik gek op taal, met name in prentenboeken, beeldspraak, grapjes en spelletjes."
 
Juf Anneke is door haar leerlingen, collega's en ouders op verschillende momenten deze dag verrast en in het zonnetje gezet. Het begon al 's ochtends vroeg, toen de klassenouder een aangeklede campingtafel bij het schoolhek zette met ballonnen en een vaas. In die vaas deed iedereen een bloem met persoonlijke wens of tekening. Later op de dag zongen de kinderen een zelfgemaakt echo-lied voor/over Anneke: collega's zongen voor, kinderen zongen na. Tot slot was er na schooltijd een gezellige borrel op het dakterras van locatie Poortwijk, waar het team onder het genot van een hapje en drankje nog lang napraatte over deze mooie jubileumdag.