Het Groeilab

Geloof erin, dat is het begin! Het begin van een nieuw avontuur op de De Sabina van Egmond. Graag stel ik mij voor.
Mijn naam is Janina Lodder. Ik ben getrouwd met Menno. Samen hebben we twee kinderen, Sven en Jesse . We wonen met veel plezier in Numansdorp.
Ondertussen sta ik al meer dan 14 jaar voor de klas. Ik heb me gespecialiseerd in motoriek en hoogbegaafdheid. Vanaf maart 2022 verzorg ik Het Groeilab. In mijn vrije tijd sport ik graag of lees een boek. Regelmatig spelen we een spelletje of een escaperoom.
Inhoud van het Groeilab

Groeilab nieuwe stijl
In het schooljaar 2017-2018 hebben we bekeken hoe de plusklas beter kan worden geïntegreerd en geborgd binnen de nieuwe onderwijsstructuur van onze school. Doordat er meer in werkblokken, met weektaken en op de leerpleinen gewerkt wordt, paste de ‘oude’ plusklas niet meer in de visie en werkwijze. Vanaf het schooljaar 2018-2019 hebben we voor de plusklas-leerlingen meerdere plusmomenten verdeeld over de week ingeroosterd. Per week is er 4,5 uur beschikbaar voor deze plusmomenten. Die uren moeten worden verdeeld over de verschillende groepen en locaties. Naast deze plusmomenten is er de mogelijkheid voor individuele (coachings-)gesprekjes met kinderen, die dit nodig hebben.
Plusklas wordt GROEILAB
Na de voorjaarsvakantie 2022 gaat de plusklas verder als Groeilab. Groeilab vinden we een meer passende naam, omdat plusklas het idee kan geven dat leerlingen die niet deelnemen aan deze lessen geen plus-leerlingen zijn. Het aanpassen van de naam is voortgekomen uit het herijken van de werkwijze voor leerlingen die te weinig hebben aan de gewone lessen. Graag leggen we aan u uit hoe we vanaf nu gaan werken en wat dit kan betekenen voor uw kind(eren).
Leerlingen die te weinig hebben* aan de gewone lessen hebben extra uitdaging nodig. Leidend hierin is welke extra hulp (hulpvraag) zij nodig hebben. Afhankelijk van deze hulpvraag bieden we een aanvullend aanbod. Het schema onderaan geeft weer wat we doen. Wanneer de hulpvraag is beantwoord gaat de leerling verder met de gewone lessen.
* afspraken:
- De leerling ervaart problemen in hoe het werken gaat (niet uitgedaagd zijn, veel van hetzelfde, er is sprake van onderpresteren).
- De leerling ervaart problemen in de executieve functies (reageren op werk uitdagingen, werkgeheugen, omgaan met emoties, volgehouden aandacht, beginnen met werken, planning/prioritering, organisatie, tijdsplanning.)
- De leerling komt niet goed tot leren en zit bij één of meerdere vakken in de groep van leerlingen die op het hoogste niveau les krijgen).
- De leerling is snel klaar en het aanpak 3 werk is (bijna) foutloos
- De leerling gaat met het aanpak 3 werk niet door de Leerkuil
Hierbij de link naar de Groeilab brief
Hierbij de link naar de ouderbrief

Inhoud van de Labmomenten
We vinden het belangrijk om de Labmomenten te vullen met specifieke activiteiten, vakken en opdrachten, die niet in een weekplanning of verrijkingsmap kunnen worden opgenomen. Daarnaast vinden we het van belang dat onze plusklas-kinderen contacten hebben met ‘peers’ (kinderen met een soortgelijke ontwikkeling) en leren samenwerken. De plusmomenten zullen worden ingevuld met:
- filosofie
- opdrachten die het creatief denkvermogen stimuleren (vooral ‘doe’-opdrachten)
- opdrachten, die de ontwikkeling van een “groeimindset” bevorderen (Iets wat je nog niet kunt, maar waar je moeite voor moet doen om het te laten slagen. hierbij staat het proces centraal en niet het eindresultaat)
Daarnaast is er aandacht voor sociale vaardigheden en emotionele ontwikkeling.

Maatwerk
In overleg met uw kind en zijn/haar leerkracht ga ik kijken welke activiteiten in de weekplanning kunnen worden opgenomen. Zo wordt de extra uitdaging niet beperkt tot de Labmomenten, maar is het ingebed in het programma van uw kind. U kunt hierbij denken aan:
- ‘gewone’ verrijkingsopdrachten (methode-opdrachten, KIEN, breinbrekers, smartgames enz.)
- leren programmeren
- leren schaken
- maken van een werkstuk of presentatie
- leren van een (extra) vreemde taal
Ik vind het belangrijk om hierbij te kijken waar de interesses en ontwikkelbehoeften van uw kind liggen. Hierin zal ik dus een stukje ‘maatwerk’ proberen te leveren. Om dat te bereiken, heb ik met iedere Lableerling een individueel gesprekje om met hem/haar te bespreken waar zijn/haar interesses en/of ontwikkelbehoeften liggen.