fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image
31
maart

CBS Sabina van Egmond haalt spectaculair bedrag op voor Oekraïne

Oorlog in Europa?

Voor veel kinderen op basisschool Sabina van Egmond is oorlog iets van de geschiedenisboeken. Maar niemand kon zijn oren en ogen geloven, toen eind februari het nieuws binnenkwam dat het Russische leger was binnengevallen in buurland Oekraïne. ‘We móeten iets doen, want het is zo dichtbij. Dit kan niet!’ Vooral leerlingen in de midden- en bovenbouwgroepen wilden in actie komen om te helpen.

Plannen

Directeur Jeffrey van der Veeken: ‘Het was ontroerend om te zien hoezeer het onderwerp leefde en met wat een serieuze inzet en vindingrijkheid de kinderen op ideeën kwamen. Omdat we meteen wilden inspelen op de behoefte van de kinderen om een concrete bijdrage te leveren, hebben we heel snel geschakeld. We voelden ook dat het belangrijk is om de leerlingen te laten ervaren dat zij niet machteloos hoeven toe te kijken, maar dat ze met hun inzet echt iets kunnen veranderen.’

Contacten

Intern begeleider Esther Baars maakt deel uit van de Ichtusgemeente in ‘s-Gravendeel. Daar leerde ze de Oekraïense Vita de Geus-Kovalenko kennen. Vita woont al vijftien jaar in Nederland, maar heeft nog altijd familie daar wonen. Daarom heeft ze veel contact met de gemeenschap in Oekraïne. Tevens is De Geus verbonden aan de Oekraïense school Wesselka in Den Haag, omdat haar kinderen daar naar de zaterdagschool gingen. Baars vertelt: ‘Toen ik begreep dat onze leerlingen iets wilden gaan doen voor Oekraïne, heb ik meteen Vita gebeld. Toen zij hoorde van ons initiatief, heeft ze snel binnen haar netwerk geïnformeerd waar het bedrag het beste aan besteed kan worden. Vita ging ervan uit dat we ongeveer 500 euro konden ophalen.’ De Geus-Kovalenko stelde een lijst op met spullen voor jonge moeders en kinderen. In Lviv staat namelijk een moeder-kindcentrum waar gebrek aan alles is. Met dit bedrag konden we luiers, babykleertjes, voeding en verzorgingsartikelen aanschaffen en opsturen.

Actie!

De Activiteitencommissie bestaat binnen CBS Sabina van Egmond uit een grote groep betrokken ouders. Deze ouders regelen de meeste feesten en evenementen. De commissie heeft uit de voorstellen van de leerkrachten drie acties gekozen die het snelst en makkelijkst te verwezenlijken waren. Ten eerste een sponsorloop op 18 maart, ten tweede een statiegeldactie en ten derde thuis klusjes doen voor geld. De statiegeldactie en de klusjes-thuis duurden 10 dagen.

De sponsorloop vond plaats rondom het terrein van kinderboerderij ‘De Boezemvriend’. Voor heel wat kinderen een heerlijke sportieve uitdaging!  Vooral als je sponsorbedrag per rondje werd uitgekeerd, was het de moeite waard om nog een tandje bij te zetten. Het zweet stond op de voorhoofden. Bij de centrale stempelpost was het dringen geblazen; later werden ook krullen of kruisjes op de stempelkaart gezet. Dat daarbij af en toe ‘per ongeluk’ twee keer een hokje werd afgestreept mocht de pret zeker niet drukken…

Voor de flessenactie heeft de Activiteitencommissie op een aantal plekken in de school grote netten aan het plafond opgehangen. Hier konden de leerlingen hun plastic flessen in gooien. Alleen al om dat te mogen doen, kwamen kinderen met boodschappentassen vol naar school. Glazen flessen konden apart worden ingeleverd. De leden van de AC hebben samen met de kinderen alle flessen ingeleverd. Een tijdrovend, maar heel lonend werkje!

 Al snel werd duidelijk dat het bedrag van 500 euro misschien wel 1000, 3000 en later 5000 euro zou worden. Op 30 maart is alles opgeteld. Van der Veeken heeft  tijdens een feestelijke moment een cheque overhandigd, waarop 15.545 euro staat. Twee jongens uit groep 8 lieten partypoppers met confetti afgaan, waardoor iedereen onder de snippers zat. Inmiddels is er al meer dan 1000 euro extra binnen en de teller loopt nog steeds.

Hoe verder?

De Geus-Kovalenko vertelt dat ze sprakeloos was, toen ze dit hoorde. Veel dorpen en steden zitten zonder stroom. Er kunnen nu vier grote stroomgeneratoren worden aangeschaft voor ziekenhuizen in Tsjernihiv, een stad die in het noorden van Oekraïne ligt. Deze vier generatoren gaan naar het centrale stadsziekenhuis, naar een regionaal ziekenhuis in de buurt en naar een behandelcentrum voor mensen met kanker. Ook kunnen nog een paar kleinere generatoren worden gekocht, die gebruikt zullen worden voor ambulanceposten in de stad. Alles wordt in Nederland aangeschaft. De apparatuur is hier goedkoper en in Oekraïne nergens meer verkrijgbaar, omdat er geen leveringen meer zijn en het te gevaarlijk is.  Op de Oekraïense school in Den Haag heeft een ouderpaar een transportbedrijf. Zij organiseren gratis het vervoer van de spullen naar Lviv. Vervolgens komen er vrijwilligers naar Lviv om verdere doorvoer naar Tsjernihiv te regelen. Van der Veeken: ‘Op deze manier zijn de lijnen superkort, rechtstreeks en zonder tussenkomst van veel personen. We denken dat de transparantie van deze actie én de concrete hulpvraag van mensen in nood ertoe hebben bijgedragen dat onze actie zo’n enorm succes is geworden. Wij zijn enorm trots en dankbaar voor dit onverwachte resultaat en we hopen dat we hiermee een heel klein beetje kunnen bijdragen aan het verzachten van het leed van de mensen daar.’